Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tartósítás aszalással, szárítással
  2014-06-02 14:56:42, hétfő
 
   
  Az aszalás a legrégibb tartósítási mód. Nem kell hozzá különleges fölszerelés, csak napfény vagy meleg. Az így konzervált zöldség és gyümölcsféle kis helyen elfér, szükség szerint használhatunk belőle, kevésbé romlik, mint a befőtt. Ahol a kertben megterem a különféle zöldség, gyümölcs és a napi fogyasztáson felül még marad is, érdemes akármilyen kis meny-nyiséget is megaszalni, télen majd jó hasznát vesszük.

Aszalt paradicsom
Elkészítése: A jól megérett vörös paradicsomot kétfelé kell vágni, aztán szárító deszkára kell rakni. Gyengén fűtött sütőkemencébe vagy - főzés után - a tűzhely sütőjébe tegyük 24 órára aszalni; de a nap melege mellett is kellőleg megszikkad. Huszonnégy óra múlva forgassuk meg, mert akkor sokkal szebb marad a színe. Téli használatig rakjuk vászonzacskó-ba, szellős helyre.

Aszalt zöld kukorica
Elkészítése: Egy nagy fazékba tegyünk szép, egyenlő gyenge csős kukoricát, egy rend zöld csuhát hagyva rajta. Miután felfőztük, szedjük ki a vízből, s aszalódeszkára rakván, tegyük gyengén fűtött kemencébe, a honnan csak másnap szedjük ki. Ekkor forgassuk meg és te-gyük ismét fűtött kemencébe, egy napig hagyjuk ott, azután szedjük ki másodszor is és ha jó meleg napok járnak, a nap heve mellett aszaljuk gyakran megforgatva, mindaddig, a míg csont keménységű nem lesz a szeme. Borult időjárás esetén fűtött kemencében kell száríta-ni, gyorsan, mert hamar megpenészedik. Ha mind megszáradt, tegyük vászon-zacskóban, szellős helyre akasztva. Télen, amikor használni akarjuk, forró vízben úgy csuhástól együtt főzzük meg. Mikor a kemény kukorica-szemek mind kidagadnak, és jó puhák lesznek, szed-jük le róluk a csuhát és forrón tálaljuk fel, asztalkendővel leborítva. Az aszalt zöld kukorica általánosan kedvelt és nem közönséges csemege.

Gomba aszalva
Elkészítése: Az egészséges gombát nem kell megmosni, csak - miután földes vagy homo-kos szárrészét eltávolítottuk - vékony szeletekre vágni. Nagyobb tálcára fehér papírt te-szünk, és erre rakjuk vékony rétegben a gombaszeleteket. Nappal a napon, éjjel pedig a langyos sütőben szárítjuk, közben gyakran forgatjuk, hogy egyformán száradjon. Ha már csontszáraz, vászonzacskóba tesszük, és szellős helyen felakasztva tartjuk.

Leveszöldség aszalva
Elkészítése: A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot, zellert megtisztítjuk, sós vízben átmossuk, majd vékony hasábokra vágva erős fehér cérnára felfűzzük, és szellős, napos helyre akasztjuk száradni. A petrezselyem- és zellerzöldet, a friss kaprot szárítva so-káig eltarthatjuk, mindig használhatunk belőle. A megmosott és lecsurgatott szálakat kisebb csomókba kötjük és szellős, meleg helyre fölakasztjuk. Napra ne tegyük, mert szép zöld színük kifakul. Ha teljesen megszáradt, morzsoljuk le a szárról, és szűrőkanálon átszitálva tegyük jól záródó dobozba.

Paprika aszalva
Elkészítése: Az érett, hibátlan, már pirosodni kezdő és nem túl húsos paprikákat (megmo-sás nélkül) vastag tűvel a szárukon keresztül spárgára fűzzük, és a füzéreket szellős helyre akasztjuk. A paprikák néhány nap alatt megpirosodnak, majd szárazra aszalódnak. Ugyanígy felfűzhetünk és száríthatunk zöld és piros cseresznyepaprikát is. Az így tartósított paprikával pörköltféléket, halászlét, kocsonyát ízesíthetünk.

Petrezselyem- és zellerzöld, friss kapor aszalva
Elkészítése: A megmosott szálakat kisebb csomókba kötjük és szellős, meleg helyre akaszt-juk. Napra ne tegyük, mert szép zöld színük kifakul. Ha teljesen megszáradt, morzsoljuk le száráról, és szűrőkanálon átszitálva tegyük jól záródó dobozba.

Szárított zöldpaprika
Elkészítése: Az érett, hibátlan, már pirosodni kezdő és nem túl húsos paprikákat (megmosás nélkül) vastag tűvel, a szárukon keresztül spárgára fűzzük, és a füzéreket szellős helyre akasztjuk. A paprikák néhány nap alatt megpirosodnak, majd szárazra aszalódnak. Ugyanígy felfűzhetünk és száríthatunk zöld és piros cseresznyepaprikát is. Az így tartósított paprikával pörköltféléket, halászlét, kocsonyát ízesítünk.

Tinóri (vagy hiriba) gomba aszalva
Elkészítése: Ez a gomba mennél ifjabb és apróbb, annál jobb, mert aszalva fiatalja a húso-sabb. A tinóri gombát fel kell fűzni, vastag tűvel házicérnára s a napra kitéve kell szárítani, ügyelve, hogy a gombák egymást ne érjék. Éjjelre mindég a tűzhely sütőjébe kell rakni; így igen hamar megaszik. Ha az időjárás nem elég szép, illetve nem eléggé napfényes, a gombaaszalás nem sikerül, mert igen rövid idő alatt, alig egy nap alatt, a gomba elromlik.

Zöld paszuly aszalva
Elkészítése: Szép, gyenge, hosszú csövű hártyátlan paszulyt forraljunk fel sós vízben. A felfőtt paszulyt rakjuk tiszta aszalódeszkára s tegyük ki az erős napra, ott hamar megszárad. Esős időben fűtött sütőkemencébe, vagy főzés után, a tűzhelyre kell tenni. De akár napon, akár tűz mellett aszaltuk is, a kész paszulyt vászonzacskóba, szellős helyre kell akasztani. Télben éppen úgy kell megfőzni rendes puhára és rántással, mintha csak friss, nyári zöld paszulyt készítenénk.

Zöldbab szárítva 1.
Elkészítése: A gyönge vajbabot megtisztítjuk, és miután esetleges szálkáit lehúztuk, tetszés szerinti darabokra vágjuk. Egy liter vízhez egy kávéskanálnyi sót, egy evőkanálnyi cukrot teszünk, és a babot kb. 10 percig főzzük benne, utána leszűrjük. Ha megszikkadt, tálcára tett papíron szétterítjük, és ugyanúgy szárítjuk, mint a zöldborsót. Használat előtt néhány órára hidegvízbe áztatjuk, és az áztató vízzel együtt használjuk fel, azaz főzzük meg.

Zöldbab szárítva 3.
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, majd hosszában kettévágjuk, és puhára főzzük. Leszűrjük, és tiszta ruhára terítve a napra tesszük száradni. Kb. fél nap alatt megszárad a napsütésen. Ha megszáradt, tüllzacskóba rakjuk és szellős, hűvös helyen tároljuk. Levesnek, vagy főzeléknek használhatjuk.

Zöldbab szárítva 4.
Elkészítése: Úgy járunk el vele, mint az előző zöldbabbal, csak amikor a levét lecsurgatjuk, abroszon napra állítjuk, és gyakori keverés mellett addig szárítjuk, míg nem zörög. Használat előtt a szükséges mennyiséget leforrázzuk.

Zöldbab szárítva 5.
Elkészítése: A teljesen zsenge sárga- vagy zöldhüvelyű babot megmossuk, két végét levágjuk, de nem daraboljuk fel, hanem egészben hagyva erősen sózott vízben 1-2 percig forraljuk. Ezután leszűrjük, és szétterítjük hűlni. A hüvelyeket erős fehér cérnára felfűzzük, és a napra akasztjuk, vagy a füzéreket a tepsire fektetjük, és langyos sütőbe tesszük száradni, nyitott ajtó mellett. Ha csontkeményre száradt, vászonzacskóba tesszük, és szellős helyen tartjuk. Használat előtt be kell áztatni, majd úgy készítjük el, mint a friss zöldbabot.

Zöldborsó aszalva 1.
Elkészítése: A friss, kifejtett zöldborsót tiszta konyharuhával áttöröljük. Egy kg zöldborsóra 2 evőkanál cukrot egy kevés vízzel felfőzünk, és ha nyúlósodni kezd, beleforgatjuk a borsót. 1-2 percig benne hagyjuk a szemeket, hogy gyönge cukormázat kapjanak, majd egy nagyobb tálcára tett zsírpapírra öntjük és szétterítjük őket. A legyektől, darazsaktól úgy óvjuk, hogy a tálca négy sarkára egy-egy csészét állítunk, és az egészet leborítjuk egy nagyobb tülldarabbal (a csészék a tüllt fenntartják, és az nem ragad rá a zöldborsóra), amit a tálca szélén alátűrünk. Napon vagy szellős, meleg helyen szárítsuk. Ha teljesen megszáradt, tegyük vászonzacskóba és akasszuk fel száraz, szellős helyen. Használat előtt a borsót megmossuk, azután, 2 óra hosszat áztatjuk hideg vízben, hogy jól megdagadjon. Az áztatóvizet felhasználjuk a főzéshez.

Zöldborsó aszalva 2.
Elkészítése: A frissen kifejtett zöldborsót tegyük lábosba, és literenként egy evőkanál kristálycukrot hozzáadva tegyük tűzre. Keverjük mindaddig, amíg minden nedvessége elpárolog, és a cukor jól bevonja. Terítsük szét tálcára tett zsírpapíron, és azonnal tegyük tűző napra vagy langyos sütőbe, de a sütő ajtaját nem kell becsukni, nehogy gőz képződjék. Ha teljesen megszáradt, tegyük vászonzacskóba, és akasszuk fel száraz, szellős helyre. Használat előtt a borsót megmossuk, az után 2 óra hosszat áztatjuk hideg vízben, hogy jól megdagadjon. Utána úgy készítjük el, mint a friss zöldborsót.




 
 
0 komment , kategória:  lekvárok-befőzése,szörpök  
Címkék: gombaszeleteket, vászonzacskóba, aszalódeszkára, pörköltféléket, kristálycukrot, asztalkendővel, eltávolítottuk, beleforgatjuk, megpenészedik, megtisztítjuk, sütőkemencébe, használhatunk, konyharuhával, csontkeményre, felhasználjuk, használhatjuk, megpirosodnak, kávéskanálnyi, eltarthatjuk, zellerzöldet, paradicsomot, lecsurgatott, szűrőkanálon, fölakasztjuk, petrezselyem, szétterítjük, leveszöldség, gombaaszalás, gyümölcsféle, száríthatunk, vászonzacskó, felfűzhetünk, tülldarabbal, ízesíthetünk, tüllzacskóba, lecsurgatjuk, legrégibb tartósítási, kertben megterem, különféle zöldség, napi fogyasztáson, tűzhely sütőjébe, nagy fazékba, rend zöld, honnan csak, napig hagyjuk, kemény kukorica-szemek, aszalt zöld, egészséges gombát, langyos sütőben, friss kaprot, szárukon keresztül, füzéreket szellős,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ha így haladunk...  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Környezetvédelem  Naplemente  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Muratáj  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Különös!  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Ébredj  Az Európai Unió is foglalkozik...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Vannak arcok  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Ahogy emelkedik a rezgés...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ahogy emelkedik a rezgés...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  próbáljuk ki az őszinteséget  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Nehezen engedem  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
legrégibb tartósítási, kertben megterem, különféle zöldség, napi fogyasztáson, tűzhely sütőjébe, nagy fazékba, rend zöld, honnan csak, napig hagyjuk, kemény kukorica-szemek, aszalt zöld, egészséges gombát, langyos sütőben, friss kaprot, szárukon keresztül, füzéreket szellős, paprikák néhány, megmosott szálakat, gomba mennél, tinóri gombát, napra kitéve, gombák egymást, gomba elromlik, felfőtt paszulyt, erős napra, tűzhelyre kell, kész paszulyt, gyönge vajbabot, liter vízhez, evőkanálnyi cukrot, áztató vízzel, zöldbabot megtisztítjuk, napra tesszük, előző zöldbabbal, levét lecsurgatjuk, szükséges mennyiséget, teljesen zsenge, hüvelyeket erős, napra akasztjuk, tepsire fektetjük, friss zöldbabot, kevés vízzel, nagyobb tálcára, tálca négy, egészet leborítjuk, nagyobb tülldarabbal, tüllt fenntartják, tálca szélén, borsót megmossuk, áztatóvizet felhasználjuk, frissen kifejtett, evőkanál kristálycukrot, sütő ajtaját, friss zöldborsót, gombaszeleteket, vászonzacskóba, aszalódeszkára, pörköltféléket, kristálycukrot, asztalkendővel, eltávolítottuk, beleforgatjuk, megpenészedik, megtisztítjuk, sütőkemencébe, használhatunk, konyharuhával, csontkeményre, felhasználjuk, használhatjuk, megpirosodnak, kávéskanálnyi, eltarthatjuk, zellerzöldet, paradicsomot, lecsurgatott, szűrőkanálon, fölakasztjuk, petrezselyem, szétterítjük, leveszöldség, gombaaszalás, gyümölcsféle, száríthatunk, vászonzacskó, felfűzhetünk, tülldarabbal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2526
  • e Hét: 11171
  • e Hónap: 17543
  • e Év: 68334
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.